Midwintertocht

Op de kortste dag van het jaar vaart Aquavite de Almeerse Drie Plassentocht. De instapplaats is het haventje bij de Fantasie en View aan de zuidkant van het Weerwater.
De route gaat over het Weerwater en aan de overkant langs het kleine stadshaventje de Olstgracht in en verder door stedewijk. De Olstgracht wordt vervolgens de Koning Willem-Alexanderwetering (Hogewetering). Dan volgt de Beatrixsluis die ons heft naar een kleinbeetje hoger water. De Noorderplassen liggen voor ons. We gaan ergens even aan land voor een pauze.
De tocht gaat verder over de Noorderplassen, we kunnen door de sloot langs de Lepelaarsplassen (gesloten natuurgebied) varen, een mooi natuurgebiedje, en komen daarna in de Hogevaart.
Na een stukje Hogevaart komt de Leeghwater sluis in zicht. Als die werkt hebben we mazzel en anders wordt het overdragen. We kunnen nog dan nog een pauze inlassen. Vervolgens steken we de derde plas van deze tocht over en via de stadswetering en na de overtocht over het Weerwater eindigen we weer in het Fantasiehaventje.
De weersomstandigheden kunnen roet in het eten gooien; als er ijs ligt valt er niet te varen. Bij harde wind kunnen we het Weerwater vermijden via de grachten in stedenwijk en filmwijk. Ook voor de Noorderplassen is een alternatief.
Het is een binnenwatertocht, iedereen kan in principe mee zowel kajak als canadees. De tocht heeft een lengte van 16 tot 17 km.
Kleed je warm, maak gebruik van neopreen,neem droge kleren mee en zorg natuurlijk voor lekker eten en water en warme drank mee.
We verzamelen om 09.00 uur en vertrekken 09.30 uur en zijn ongeveer tegen 16.00 weer terug bij de kanoloods.
Wie mee wil (alleen leden) meld je even bij mij. Het is soms puzzelen met kanovervoer en dat is handig om dat vooraf geregeld te hebben.
Vriendelijke groet,
Dirk Logchies.