Veiligheid is relatief

Een vraag die vaak gesteld word; is kanovaren een veilige sport?

Het lijkt een eenvoudige vraag. Maar er is een groot verschil tussen op zee kajakken en een zomertochtje op de Weerribben. Maar wordt het zomertochtje een solo kano tochtje midden in de winter, dan zijn de risico’s zelfs in de Weerribben anders.

Kennis
Weten wat je te wachten staat. Weten wat je met materiaal kunt. Het hebben van een sleeplijn is nutteloos als je niet weet hoe je een sleeplijn kunt gebruiken. Kennis van de omgeving, zijn er sluizen, ondiepten, afsluitingen. Vergaar zoveel mogelijk kennis over de zaken die je tegen kunt komen.
In de V.S. en Canada is er een initiatief gestart om kano ongelukken en bijna ongelukken te delen. Dit om kennis te delen over de mogelijke gevaren. (link) Zie ook het verhaal in de Kanotities nr 5 uit 2018. Windkracht 3 voorspeld… Noodsituatie op het IJsselmeer.

Vaardigheid
Kennis is niet hetzelfde als vaardigheid. Een x-redding gezien hebben betekent niet dat je een x-redding kunt uitvoeren. Vaardigheid doe op door te oefenen in een veilige omgeving. Vandaar de zwembadtraining in de winter en de natte oefeningen in de zomermaanden.
Maar ook een goede techniek is belangrijk. Met een goede techniek wordt je minder snel moe en is er minder kans op blessures. Extra technieken als steunen kunnen voorkomen dat je omslaat.

Materiaal
Goed gereedschap is het halve werk! In een Wildwaterboot haal je de Veluwerally niet en in een zeekajak niet een wildwater rivier. (oeps)
Het juiste materiaal voor de juiste omstandigheid zal de veiligheid en het plezier in de sport alleen maar vergroten.
Denk hierbij niet alleen aan de boot en de peddel, maar ook aan je kleding en accessoires als EHBO set, hoed of pet etc.

Gedrag
Gedrag van jezelf, de groep en anderen op en om het water heeft een enorme invloed op de veiligheid. Kanovaarders zijn solisten. Op het grote water zijn kanovaarders solisten die niet zonder een groep kunnen.
Overvaren worden door een speedboot gebeurd jaarlijks. Ook in Nederland!
Afstand houden, laten zien wat je gaat doen, alleen of als groep is belangrijk. Wees voorspelbaar.

Planning
“The 7 P’s”, Proper Planning and Preparation Prevents Piss Poor Performance. Een adagio uit het Britse leger, 30 jaar geleden geleerd op een zeekajaktraining en overal waar.
Een plan geeft houvast. Je weet wat je wil, afwijken kan altijd. Maar dan weet je ook waarom! Anderen op de hoogte stellen van je plan kan de veiligheid vergroten.

Het weer
Het weer is van grote invloed op de veiligheid op het water. Voorspellingen worden steeds beter. Maar er zijn toch altijd momenten die men niet heeft voorzien. Die ene onweersbui of windhoos midden op een mooie dag. Als watersporter moet je regelmatig omhoog kijken en zelf een inschatting kunnen maken van de omstandigheden. Cumulus ‘Hommeles’ is die ene donkere dreigende lucht waarbij je zeker weet dat je van het water moet gaan!

Met deze criteria is de sprong die Tyler Bradt heeft gemaakt van een waterval van 57 meter hoog in een kajak minder gevaarlijk dan een spontaan tochtje in een huurkano op de Dordogne!
Ga maar na, Tyler Bradt;
– heeft veel kennis van de sport, de locatie en de risico’s
– traint elke dag zijn vaardigheid op lagere watervallen
– heeft zijn kajak, spatzeil en andere delen van zijn materiaal zelf aangepast
– heeft een groep vrienden die exact weet wat hij wil bereiken
– heeft zijn sprong volledig voorbereid en gepland met spotters en redders en..
– maakt de sprong alleen wanneer het weer geen risico toevoegt

Dit betekent natuurlijk niet dat een sprong van 57 meter per definitie veilig is!
Net zo goed dat een tocht over de Dordogne niet onveilig is!

Neem de bovenstaande punten in acht en kanovaren is een veilige sport. En natuurlijk kan het mis gaan. Het water zit vol gevaren.