Urk – Trintelhaven – Urk

Verslag grootwatertocht Urk – Trintelhaven – Urk op 06 augustus 2023

Op 6 augustus stond er een grootwatertocht op de agenda. Dat kan prima vanaf het clubgebouw in Almere Haven maar een ander vaargebied is ook wel eens interessant. Trintelhaven – Urk v.v. leek wel geschikt en is natuurlijk een bekende tocht voor (beginnend) zeekajakvaarders. De weersvoorspellingen de afgelopen dagen waren echter wat wisselend met soms te harde wind. Maar de laatste voorspellingen gaven aan dat de wind maximaal 4 a 5 zou zijn aan het einde van de middag. Gezien de wind hadden we bedacht de tocht andersom te doen en dus te vertrekken vanaf Urk. De groep bestond uit Arie, Jan, Jeroen en Leen, een mooi aantal. De heenreis met de trailer verliep voorspoedig en er was voldoende ruimte op de parkeerplaats vlak bij het strand.

Na de nodige plaspauzes vertrokken we vanaf het strand. Er was niet veel wind maar gelukkig wel wat golfjes van opzij die het prettig varen maakte. We voeren op kompas en konden de overkant in eerste instantie niet zien door het slechte zicht. Tegen het einde van de oversteek nam de wind toe en draaide ook iets tegen ons waardoor we toch nog even stevig moesten doorvaren. De golven werden ook serieuzer waardoor hele kano’s tijdelijk uit het zicht verdwenen. Dit was toch al tenminste de windkracht 4 die we pas ’s middags hadden verwacht. We landden op het strandje naast Trintelhaven waarbij iemand toch nog een nat pak wist te halen bij het uitstappen. Het water was gelukkig warmer dan de lucht.

We hebben een heerlijke lunch genoten in het wegrestaurant in Trintelhaven. Frites, kroketten, frikandellen en ouderwets gezette koffie die vooral bij Arie erg in de smaak viel. Tijdens het eten kwam er een buitje over maar we zaten gelukkig overdekt op het terras. Aangezien we toch wat zenuwachtig waren over de voorspelde wind in de middag hebben we de pauze niet langer gehouden dan strikt noodzakelijk.

De terugweg begonnen we met goede moed en volle maag. De bui was over en het weer leek wat rustiger. We konden zelfs Urk al zien liggen in de zon! Maar al snel werden de golven hoger en hoger en moesten we goed opletten om ons niet te laten verrassen door een onverwacht brekende top of andere warrigheden. De wind was misschien ‘slechts’ windkracht 4 maar de golven hadden een lange aanloop kunnen nemen vanaf de Afsluitdijk en dat leverde imposante golven op. Iedereen heeft zo nu en dan wel een lage steun moeten gebruiken. Het was net alsof we op zee waren en dat is natuurlijk ook de bedoeling van een ‘grootwatertocht’. Met de gekozen kompaskoers van 60 graden kwamen de golven voornamelijk van opzij en waren ze nog goed te nemen. Leen en Jan kregen echter steeds meer water in de kuip door moeilijk te detecteren lekkages. Dit maakte het voor hen lastiger om in balans te blijven. Gelukkig lukte dit wel en na ca. 2 uur varen waren we zonder incidenten terug bij het Urker strand. Ik dacht veilig aan te landen in een surf maar werd door het water net zo hard weer teruggespoeld waarbij ik nog moest uitkijken niet op de basaltblokken terecht te komen. Een ander stuk strand was rustiger en daar lukte het wel. We waren blij weer terug te zijn, moe van de inspanning maar vooral van de benodigde concentratie om 2 uur lang in deze golven te varen.

We reden de boten weer terug naar de parkeerplaats waar we ons in het zonnetje hebben kunnen omkleden. Achteraf gezien hebben we het erg getroffen met het weer. Zeker toen we constateerden dat in Almere de straten blank stonden van de regen!

Jeroen