Epic V7

Sinds een paar jaar vaart Aquavite ook met de surfski, geïnspireerd door Arjan Bloem en de toppers van Surfski Holland. De surfski is een ‘sit on top’ kayak, je zit dus op de boot (met voetbanden) en hoeft je niet in een zeekayak te wringen. Dit geeft een heerlijk vrij gevoel, en veilig. Als je omslaat, klim je er zo weer op. Je boot loopt dan ook niet meteen vol met water, dat je met enig gedoe weer uitkrijgt. Deze Epic slaat trouwens zelden om. Veel mensen denken bij het zien van de ranke lijn dat je een evenwichtskunstenaar moet zijn, maar hij (of ze) is heel stabiel.  

Let wel: Het is geen kayak voor wintervaren, omdat je continu ‘in het water’ zit. En niet beschermd wordt door een spatlap zoals bij de zeekayak. Vanaf november tot april is een droogpak aan te bevelen.  

De surfski komt van het Australische baywatch, waar ze er drenkelingen mee uit het water te halen.In 2016 kwam in Nederland de Epic V7 op de markt, een van de eerste polyethyleen (25 kg) en betaalbare surfski’s in Nederland. Een lid van onze club was er als een van de eersten bij en is er verliefd op.

Het is een geweldige, snelle boot en zeer wendbaar door het roertje, dat je met je voeten bestuurt. Met de wind en golven in de rug (down wind) vlieg je over het water en is er geen zeekayak die je bij kan houden. Heerlijke, sportieve boot dus. Geen andere kayak waarmee je steeds zo dicht in het contact met het water bent! Op het Gooimeer zie je de surfski zelden, hoewel er prima golven en omstandigheden voor deze boot zijn. Have fun!