Zwemvest

Het belangrijkste na een boot en peddel.
Maar er is zoveel te koop en wat is nu goed?
Hopelijk kan dit artikel je helpen een goede keuze te maken.

Een zwemvest is geen reddingsvest.

Reddingsvest
Een reddingsvest is bedoeld om onder alle omstandigheden je hoofd boven water te houden. Eventueel je lichaam op je rug te draaien. Een reddingsvest heeft daarom veel drijfvermogen aan de voorzijde en een kraag. Zwemmen is alleen mogelijk met een rugslag.
Er zijn opblaasbare reddingsvesten. Deze vesten blazen zich vaak automatisch op met cilinder. Het voordeel van deze vesten is dat het vest niet in de weg zit bij bewegen.
Voor kanovaarders is een reddingsvest (opblaasbaar of niet) minder geschikt.
Vaak zijn de vesten te lang en de kraag is niet prettig bij bewegen. Maar wanneer je niet kunt zwemmen of daar niet zeker over bent is een reddingsvest een goede optie.

Zwemvest
Een zwemvest of PFD (Personal Floatation Device) helpt bij het blijven drijven. Secundair kan een zwemvest je beschermen tegen stoten. Voor iedere watersport is er wel een speciale vorm. Een waterskiër kan een langer vest hebben en zal zich willen beschermen tegen harde vallen op/in het water, terwijl een kanovaarder liever een kort zwemvest heeft voor boven het spatzeil.

Zwemvest voor kanovaarders
Kanovaarders gebruiken korte vesten. Dit heeft alles te maken met het zitten in een boot en voor kajakkers, het spatzeil. Buiten het drijfvermogen is de belangrijkste eigenschap dat een zwemvest goed moet zitten. Een zwemvest dat je niet draagt omdat het niet lekker zit is een slecht vest. Zelfs al heeft het vest alle keuringen doorstaan!
De vesten voor kanovaarders zijn in te delen in 4 groepen (er zijn andere indelingen mogelijk).

 • Low profile vesten, weinig drijfvermogen en weinig bescherming
 • Medium profile, allround zwemvest
 • High floatation, zwemvest met meer drijfvermogen
 • Specials, zwemvesten voor bijvoorbeeld kanopolo, reddingen bij wildwatervaren of zelfs voor een hond!

Low pofile vest
Deze vesten zijn bedoeld om goed te kunnen bewegen. Zijn daarom klein. Hebben weinig drijfvermogen maar bieden geen bescherming tegen stenen of botsingen.
Ze bestaan vaak uit een driehoek van schuim voor en achter. Twee schouderbanden en één of twee banden rond de romp. Geen schuim aan zijkanten.
Dit zijn prima vesten voor de Nederlandse binnenwateren mits je goed kunt zwemmen.

Medium profile vest
Dit zijn allround kano vesten. Hebben drijfvermogen voor en achter. Aan de zijkanten zijn ze vaak geheel of gedeeltelijk gesloten en bieden daarom meer bescherming.
Het uiterlijk kan variëren. Er zijn modellen met meer drijfvermogen hoog op de rug of juist wat korter.

High Floatation vest
Deze vesten zijn populair bij zeekanovaarders en bij wildwatervaarders in smeltwater. Op openwater is het niet altijd duidelijk wanneer er hulp komt en in koud water heb je meer kleding aan. Meer drijfvermogen betekent dat je minder hoeft te zwemmen. Deze vesten zijn vaak gelijk gesneden als de medium profile vesten maar zijn wat dikker.

Speciale vesten
Speciale vesten dienen vaak een specifiek doel. Een vest voor redders bij wildwatervaren hebben vaak een sterk harnas van meerdere banden. D-ringen om lijnen vast te maken etc.

Andere aspecten
Andere zaken die belangrijk zijn hebben te maken met het gebruik van het zwemvest.
Zwemvesten worden vaak gemaakt in varianten die handig zijn voor een bepaald type kanovaarder.

 • Zakken voor kleine items
 • Zakken voor grote items
 • Zakken specifiek voor een VHF radio
 • Rugzak voor drinkwaterzak
 • D-ringen voor haakjes, lijntjes etc.
 • Bevestigingspunt voor een mes of lamp
 • Fluit
 • Snelkoppeling
 • Schouderbanden sterk genoeg om iemand te kunnen tillen
 • etc.

Al deze zaken maken een zwemvest geschikt voor een taak. Een toervaarder kan belang hebben bij een een waterzak op z’n rug. Een wildwatervaarder zal meer belang hechten aan een snelkoppeling.

Voor je een zwemvest aanschaft, laat je goed informeren, pas altijd met je kano kleren. Zorg ervoor dat het vest goed past en lekker zit. Zoals al eerder gezegd, een zwemvest dat je niet draagt zal je niet helpen!

Websites van verschillende merken geven veel informatie over het gebruik van zwemvesten en de verschillen in vorm en functie.

Bekende merken:
NRS
Palm
Kokatat
PeakUK
Yak
Astral